Afbeeldingen van internet hebben vaak een “verkeerde” kleurcodering. De codering waar over wordt gesproken staat ook wel bekend als RGB (Red, Green, Blue). Deze kleurcodering wordt gehanteerd om afbeeldingen te kunnen weergeven op een (computer) beeldscherm. Voor printen en drukken is deze codering niet van toepassing en dus verkeerd. De kleurcodering die voor full color prints wordt gehanteerd staat bekend als CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key(zwart)). Het verschil tussen RGB en CMYK zit in het bereik. Bij RGB kunnen hele felle kleuren worden behaald wat weer niet (helemaal) mogelijk is bij full color prints. Heb je dus een ontwerp met een felle gifgroene kleur erin verwerkt, is de kans groot dat deze kleur iets fletser en dus minder fel zal uitkomen. De printers krijgen al een steeds groter bereik, maar is nog niet gelijk aan echte RGB kleuren. Hier geldt dus: wat je op jouw scherm ziet, is niet wat je uiteindelijk ook zult krijgen. Houd hier dan ook rekening mee.
In bovenstaande illustraties zie je dat het bereik van RGB veel hoger ligt dan bij CMYK. In dit geval is een groene en gele kleur als voorbeeld genomen. Zou je dus het uiterste van de groene of gele RGB gebruiken, zal het eindresultaat dichter in de buurt komen van het uiterste van de CMYK groen of geel.
Heb je een RGB-afbeelding, kun je deze gewoon laten staan. De printers hebben namelijk het liefst RGB kleuren voor het omzetten naar de print. Wil je zelf al ongeveer kunnen zien wat het resultaat is van een RGB naar CMYK omgezette afbeelding? Dit kan je o.a. heel simpel zelf doen in het menu van het programma Adobe Photoshop, door te gaan naar: Image > Mode > CMYK.