Hoe zorg je ervoor dat je bestanden altijd goed zijn?
Een goed bestand is belangrijk om een perfect resultaat te bereiken. Bij Duropanel zorgen we ervoor dat jouw bestand altijd goed is. Lever je een eigen bestand aan, dan wordt hij altijd gechecked voor er iets mee gedaan wordt. Als je dit wilt kunnen we jouw bestand ook op laten maken door onze medewerkers. Dan geef je ons alle benodigde informatie en dan maken wij er wat moois van, compleet naar wens.
Een goed bestand moet aan veel eisen voldoen, maar in de basis gaat het om de volgende zaken:
- De kleur (jouw bestand moet opgemaakt zijn in de juiste kleuren)
- De tekst (de tekst in jouw bestand moet op de juiste wijze zijn opgeslagen)
- Het bestandstype (jouw bestand moet in het juiste type zijn opgeslagen)
- Het formaat (jouw bestand moet passend zijn voor het product)
- De snijmarge (we moeten voldoende ruimte hebben om jouw product te kunnen snijden)
- De kwaliteit / resolutie (jouw bestand en afbeeldingen moeten de juiste kwaliteit hebben)
Hoe lever je een perfect bestand aan?
We zullen per eigenschap uitleggen hoe jij een perfect bestand kunt aanleveren voor je gekozen product:
A. Kleur:
Veel van onze producten worden gedrukt in Full Color. Bij printen en drukken noemen wij dit CMYK, dit staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Dit zijn de kleuren/inkten die gebruikt worden voor het produceren van Full Color beelden op onze producten. Hoe hoger de inkt waarden van de 4 kleuren des te donkerder het resultaat zal worden.
Meer informatie over het gebruik van kleuren vind je hier.
B. Tekst:
Om een tekst geschikt te maken voor het drukken is het van belang dat alle tekst goed gelezen kan worden door onze software en machines. Teksten worden altijd geschreven met een gekozen lettertype. Wanneer dat door onze software niet herkend wordt kan dit een compleet ander “uiterlijk” krijgen, verschuiven of verspringen en dat wil je natuurlijk niet. Hiervoor adviseren wij om de teksten om te zetten naar lettercontouren. Lettercountouren is omgezette tekst naar objecten/lijnen ook wel vectoren genoemd. Dit voorkomt dat tekst verspringt of veranderd qua lettertype.
Hoe je dit het beste kan doen is hier terug te vinden.
C. Bestandstype:
De programma's Adobe InDesign, Adobe Illustrator en Adobe Photoshop zijn de meest geschikte programma's voor de opmaak van prints of drukwerk. “Ik heb geen toegang tot deze programma’s. Wat nu?” Geen enkel probleem, er zijn nog vele andere programma's om een productieklaar bestand te maken. Waaronder gratis programma's zoals Scribus (Alternatief voor InDesign) of GIMP (Alternatief voor Photoshop). Het belangrijkste is dat je jouw bestand aanlevert als een productieklaar document in .pdf, .jpg of .tiff. Let op, Word (.doc), Powerpoint (.ppt), Excel (.xls) of andere bestandstypes uit het Microsoft Office pakket zijn niet geschikt voor professioneel printen of drukken.
D. Formaat:
Om te zorgen dat je gekozen product zonder problemen kan worden gedrukt is het belangrijk dat het ontwerp of de afbeelding die je wilt aanleveren het juiste formaat/afmeting heeft. Om er zeker van te zijn dat je het juiste formaat aanlevert is het handig om de gekozen afmetingen nog een keer te dubbel checken met het bestand.
E. Snijmarge:
Het snijden of frezen van de producten gebeurt zeer nauwkeurig, echter is er altijd een minimale afwijking. Om te voorkomen dat er dan een witte rand (ook wel kader genoemd) rondom het drukwerk komt vragen wij om het ontwerp/achtergrond 3 millimeter extra door te laten lopen buiten het te bestellen formaat. Dit is de standaard voor onze producten. Let op, doe dit niet door het gebruik van een rand/kader. In dat geval kan het zijn dat het kader niet meer evenwijdig is aan alle kanten.
F. Kwaliteit/Resolutie:
Om goed kwaliteit producten te kunnen produceren is het voor ons belangrijk dat het aan te leveren design of afbeelding de juiste kwaliteit heeft. In drukwerk noemen we dit ook wel “resolutie”. De resolutie van een afbeelding of ontwerp wordt bepaald door de DPI (wat staat voor Dots per Inch en dit zijn de aantal punten per inch). Voor onze producten raden wij een resolutie aan van 300 DPI voor het beste resultaat bij het drukken. Natuurlijk kan het voorkomen dat dit niet lukt, maar geen nood, wij hanteren een minimale resolutie van 150 DPI voor een goed resultaat.
Meer informatie over de kwaliteit/resolutie vind je hier.
G. Maximale formaten plaatmateriaal:
Een Duro Superior plaat (aluminium) is 400x150 cm groot. Omdat wij daar jouw paneel uit gaan frezen, kan deze niet groter zijn dan maximaal 395 cm lang bij een hoogte van 145 cm.
Duro Solid platen (dibond) hebben we op voorraad in twee maten: 400x100 cm en 300x150 cm. Omdat wij daar jouw paneel uit gaan frezen, kan deze niet groter zijn dan maximaal 395 x 95 cm of maximaal 295x145 cm. Grotere platen zijn op aanvraag.